Gemeenteraad: stop ‘rollebollen’ en ga besturen

09-04-2019 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vanavond besprak de raad het advies van informateurs Roel van Gurp en Eric van de Burg. Dat ging over het mogelijk aanvullen van het huidige college van CDA, VVD en GroenLinks met VV2000/Leefbaar Vlaardingen, de Fractie Kerkhof en D66. Een vergadering die niet lang hoefde te duren als de raad akkoord was met het advies en beide heren als formateur liet ‘doorlopen’.

,,Je moet fraude plegen om ervoor te zorgen dat je interessant genoeg bent om in het college plaats te nemen’’, zo sneerde een verbitterde Gilles Pappers van ONS Vlaardingen, die als eerste reageerde. Hij doelde hiermee op D66 en haar fractievoorzitter Koen Kegel die eerder vanwege een nepaccount al uitgebreid in het nieuws geweest is. Gezien de berichten (uit eigen kring) over nepaccounts die eerder door ONS Vlaardingen waren ingezet, voor en tijdens de laatste verkiezingen voor de gemeenteraad , leek Pappers vooral ‘de vermoorde onschuld te spelen’.

Fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA gaf aan liever eerst naar de inhoud te gaan kijken in plaats van ‘poppetjes te tellen’ en kijken of er wel een meerderheid is. ,,Maar als het advies van de informateurs door een meerderheid gedragen wordt dan wens ik de partijen natuurlijk veel succes’’.

Ben Trooster van beter voor Vlaardingen herhaalde min of meer die woorden door zich te vragen wat de huidige collegepartijen ervan vonden dat er dadelijk sprake was van een coalitieakkoord met een meerderheid in het college en niet van een raadsakkoord, waarachter een meerderheid van de raad zich kon scharen. ‘Laten we niet (weer) ‘rollebollend’  over straat gaan maar besturen’, was de boodschap die de coalitie daarop afgaf.

Een deel van de raad vond vervolgens dat er niet gestemd hoefde te worden over het advies van de informateurs, waarop er gestemd werd 'over het stemmen' voor het advies. Een meerderheid stemde voor het stemmen voor het advies van de informateurs (volgt u het nog?), waarna er dus hierover gestemd werd. En iedereen was voor. Eric van de Burg en Roel van Gurp gaan nu ook een nieuw (aangevuld) college formeren.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date